Onderhoud mobiele airco

Hoe een mobiele airconditioner te onderhouden? Elk huishoudelijk apparaat moet worden onderhouden voor optimale prestaties en een lange levensduur. Sommige huishoudelijke apparaten hebben weinig onderhoud nodig, terwijl andere veeleisender kunnen zijn. Een mobiele airco valt in de tweede groep als we kijken naar het onderhoud. Als jij niet weet hoe je een mobiele airco op de juiste manier moet onderhouden, kan deze vroeg of laat een overvloed aan problemen hebben. Preventieve reparaties en holistisch onderhoud zijn beter dan reactieve reparaties en vervangingen.

Goed onderhoud is een geweldige manier om op de lange termijn geld te besparen, omdat de mobiele airco unit efficiënt werkt en minder energie verbruikt. Het laat je ook genieten van een veel comfortabeler en koel interieur tijdens de warme en vochtige maanden zonder bang te zijn dat het apparaat kapot gaat.

Om jouw apparaat in topconditie te houden, volgen hier een paar onderhoudstips voor mobiele airconditioners die jou kunnen helpen ervoor te zorgen dat het jarenlang meegaat.

onderhoud mobiele airco

Mobiele airco onderhoud – maak de buitenkant regelmatig schoon

De buitenkant van een mobiele airconditioner moet regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden. Hoe vuiler de buitenkant eruit ziet, geeft vaak aan hoe smerig de interieurcomponenten ook zijn geworden.

Wanneer jij de kamer of het meubilair en andere armaturen schoonmaakt, gebruik dan een vochtige doek om de buitenkant van de mobiele airco te onderhouden / schoon te maken. Gebruik geen afwasmiddel of speciale vloeistoffen, aangezien deze mogelijk vlekken op de buitenbehuizing kunnen veroorzaken en/of als magneten kunnen fungeren voor toekomstig vuil en vuil.

Mobiele airco onderhoud – Filters vervangen en onderhouden

Misschien wel de belangrijkste tip voor het onderhoud van een mobiele airconditioner heeft betrekking op de filters. In veel opzichten zijn de filters de levensader van een airconditioner en hebben ze een aanzienlijke invloed op uw koelervaring.

Deze elementen zijn misschien niet zo duur als de compressor en spelen misschien niet zo’n belangrijke rol bij de koeling als het koelmiddel, maar ze bepalen wel de kwaliteit van de lucht die de unit in de kamer laat circuleren.

Wanneer jij filters voor de mobiele airconditioner koopt, lees dan de instructies met betrekking tot het reinigen en onderhouden ervan. Sommige producten gebruiken wasbare filters, terwijl andere vervangen moeten worden.

Als jouw filter niet kan worden gewassen en moet worden vervangen, zorg er dan voor dat jij het juiste modelnummer krijgt zoals vermeld in de handleiding van de mobiele airco. 

Wasbare filters daarentegen kunnen met een beetje onderhoud steeds opnieuw worden gebruikt in de mobiele airco. Nadat jij dit type filter uit het apparaat hebt verwijderd, dompel je het onder in warm water met een mild reinigingsmiddel en spoel jij het vervolgens grondig uit.

Gebruik een zachte borstel om plakkerig vuil en stof te verwijderen en laat het vervolgens aan de lucht drogen. Nadat het filter droog is, plaats jij het opnieuw.

Tegenwoordig bevatten veel mobiele airconditioners ook een voorfilter om grotere stofdeeltjes en deeltjes op te vangen die de unit binnendringen. Het belangrijkste doel van het voorfilter is om de levensduur van de interne luchtfilters te verlengen.

Lees ook het blog over het kopen van een mobiele airco.

Mobiele airco onderhoudReinig het voorfilter 

Reinig het voorfilter regelmatig, ten minste eenmaal per twee weken. Gebruik, net als bij het reinigen van de buitenkant van het apparaat, geen schoonmaakmiddelen of reinigingsmiddelen om het voorfilter schoon te maken. Deze dingen kunnen vaak een residu achterlaten dat meer vuil en puin veroorzaakt, waardoor het voorfilter minder effectief wordt.

Inspecteer regelmatig de condensorspoelen. Wanneer we het hebben over het onderhoud van mobiele airconditioners, is een cruciaal aspect van deze taak ervoor te zorgen dat er geen elementen zijn die de werking of werking van een onderdeel belemmeren.

Hoewel filters niet erg duur zijn om te vervangen, zijn condensorspiralen erg duur en vereisen ze de vaardigheid van een professionele technicus. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het onderhoud van dit onderdeel van de mobiele airco.

Condensorbatterijen worden na verloop van tijd vuil met een opeenhoping van vet en vuil. Controleer dit artikel regelmatig op smurrie en gebruik een spoelreiniger (verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten) om het te verwijderen. Een klein beetje proactief onderhoud met de condensorbatterij kan je in de toekomst veel geld en kopzorgen besparen met jouw mobiele airco.

Onderhoud mobiele airco Uitlaatslang

Volgende onderdeel in het onderhoud van de mobiele airco is ervoor zorgen dat de uitlaatslang kort en recht is. Elke mobiele airconditioner heeft een uitlaatslang. Zo verdrijft hij de warme lucht uit de kamer. Hoewel dat feit duidelijk is, realiseren de meeste mensen zich niet dat deze slang zo kort en recht mogelijk moet zijn om de efficiëntie te maximaliseren.

Als veel mensen zien dat de slang kan worden uitgerekt en gebogen, bedenken ze allerlei manieren om deze elementen tot het uiterste te drijven. Als jij de uitlaatslang op de langste limiet gebruikt en er knikken of bochten in maakt, kan de mobiele airco minder efficiënt werken en de hoeveelheid koeling die deze in een kamer biedt, verminderen.

Een uitlaatslang moet ook zo kort en zo recht mogelijk zijn om vochtophoping te voorkomen. Als zich teveel vocht ophoopt in de uitlaatslang, bestaat de kans dat het vocht terugsijpelt naar de eigenlijke unit en dat zal tot problemen leiden.

Het duurt slechts enkele ogenblikken tijdens het onderhoud, om te controleren of de uitlaatslang van de mobiele airco kort en recht is zoals het hoort. Als dit niet het geval is, los dan dit probleem onmiddellijk op.

Mobiele airco onderhoud – Locatie

Onder belangrijk onderdeel van mobiele airco onderhoud is de omgeving. Plaats de airconditioner alleen in een schone omgeving. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot dit soort mobiele airconditioners vanwege hun draagbaarheid. Deze eenheden kunnen worden verplaatst, van de ene kamer naar de andere en in sommige gevallen van het ene pand naar het andere.

Wat draagbare airconditioners zo aantrekkelijk maakt, is helaas ook wat kan leiden tot problemen op de lange termijn. Wanneer een mobiele AC-unit veel wordt verplaatst, wordt er vaak niet veel nagedacht over de locatie waar deze wordt gebruikt. Het is erg belangrijk dat jij het apparaat niet in stoffige of vuile ruimtes plaatst. De ophoping en verzameling van in de lucht zwevende deeltjes en vuil kan de interne onderdelen beschadigen, waardoor deze niet goed functioneert. Als een kamer stoffig of vuil is, maak deze dan eerst schoon voordat jij het apparaat inschakelt. Plaats de mobiele airconditioner ook niet in de buurt van iets dat kan bijdragen aan vochtophoping. Dat is het geval in zeer vochtige ruimtes. Als jij het in een vochtige ruimte moet gebruiken, inspecteer dan de opvangbak vaker. Je zal het waarschijnlijk vaker moeten legen tijdens het onderhoud, vanwege het overtollige vocht dat de mobiele airco verzamelt. 

mobiele airco onderhoud

Onderhoud mobiele airco – Opbergen

Berg de airconditioner op de juiste manier op. Dit is een van die onderhoudstips voor mobiele airconditioners die voor de hand liggend lijken, maar door veel huiseigenaren vaak worden genegeerd.

Als jij een mobiele airconditioner langere tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld in de winter), laat hem dan niet zomaar naast het raam staan. Pak het in en bewaar het op een plaats die niet in direct zonlicht staat en zonder grote schommelingen in de omgevingstemperatuur.

Als jij jouw mobiele AC-unit laat staan ​​waar deze is geïnstalleerd, maar niet werkt, kan deze vocht verzamelen door de temperatuurveranderingen. Evenals stof en vuil dat uit de kamer komt. Beide omstandigheden kunnen de interne werkende delen beschadigen zonder dat jij het weet.

Een goede manier om ervoor te zorgen dat er geen vocht in jouw apparaat zit voordat jij het opbergt, is door het aan te zetten en in de ventilatormodus te laten draaien. Verhoog vervolgens de ventilatorsnelheid tot het maximale niveau en laat deze een uur of twee draaien. Die processen zullen al het vocht verwijderen dat nog binnenin vastzit.

Mobiele airco onderhoud – Hoe opbergen?

Om de mobiele airco op de juiste manier op te bergen tijdens het onderhoud, wikkel jij het in een plastic folie die groot genoeg is om het te bedekken. Bewaar de draagbare airconditioner op een droge en redelijk koele plaats.

Een goede plek is een opbergkast of een andere locatie die zich op dezelfde verdieping bevindt als waar jij de meeste tijd binnenshuis doorbrengt. Dit niveau wordt meestal op een comfortabele leeftemperatuur gehouden, wat geweldig is voor het opbergen van de mobiele airconditioner.

Mobiele airco onderhoud – Check 

Een professionele check-up kan een goede zaak zijn voor het onderhoud van de mobiele airco. Hoewel de onderhoudstips in deze handleiding geweldige hulpmiddelen zijn om jouw apparaat soepel te laten werken, kunnen er problemen optreden. Deze kunnen alleen door een ervaren professional worden opgespoord en opgelost. Een snelle inspectie door een technicus kan jou in de toekomst dure reparatiekosten besparen.

Vragen onderhoud mobiele airco

Voor vragen over mobiele airco onderhoud, kan je altijd mailen naar info@mobiele-aircoblog.nl

Over de Auteur

Jouw betrouwbare gids voor alles wat te maken heeft met mobiele airconditioning. Jeroen is een ervaren expert op het gebied van airco's en heeft een passie voor het verstrekken van nauwkeurige informatie en praktische begeleiding over verschillende soorten mobiele airco's