Mobiele airco installeren

Hoe een mobiele airco met slang te installeren? Lees het in dit artikel. 

Waar je ook woont in Nederland, ergens in de zomer wil je waarschijnlijk airconditioning hebben. Er zijn drie opties om jouw huis te koelen: centrale airconditioning, raamairconditioners en mobiele airco’s. 

Je kan mobiele airco’s gebruiken als op zichzelf staande machines of ze kunnen centrale airconditioners aanvullen met koeling voor specifieke kamers. Ze zijn veel gemakkelijker van kamer naar kamer te verplaatsen dan raamairconditioners. Ze zijn ook een goed alternatief als je huurt in een gebouw dat verhindert dat er voorwerpen uit je ramen steken. Maar hoe een mobiele airco te installeren? Volg onderstaand stappenplan. 

Mobiele airco installeren 1. Locatie 

Kies een locatie in de buurt van een raam en stopcontact waar je de mobiele airco wil installeren. Jouw draagbare airco heeft een paar meter vrije vloerruimte nodig, zodat deze voldoende luchtstroom krijgt. Deze moet ook gemakkelijk toegang hebben tot het waterreservoir. Hoewel je misschien een lange ventilatieslang hebt, zal je mobiele airco effectiever werken als hij dichter bij het raam staat. Hierdoor kan meer warme lucht naar buiten worden afgevoerd in plaats van terug de kamer in. Als jouw mobiele airco wordt geleverd met een slang waardoor deze continu kan worden afgevoerd, moet jij deze mogelijk in de buurt van een gootsteen of badkuip plaatsen of een emmer gebruiken.

mobiele airco installeren

Mobiele airco installeren 2. Afdichting

Volgende stap in het installeren van de mobiele airco. Kijk of de afdichtingsset van de mobiele airco een goede afdichting creëert in het raam dat je hebt gekozen

De kit zou in de meeste standaardramen een goede afdichting moeten creëren. Als het venster echter te klein is, moet jij mogelijk de vensteradapter bijsnijden. Als het venster te groot is, moet jij mogelijk een stuk plexiglas kopen om het gat te vullen.

Mobiele airco installeren 3. Plaatsen afdichtingsset

Nu je hebt vastgesteld dat je afdichtingsset past bij de afmetingen van je raam, plaats je hem in het raam. Mogelijk moet jij deze op zijn plaats schroeven. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het af te dichten met ducttape. Zo voorkom je dat de koele lucht langs de randen naar buiten sijpelt. Na deze stap ben je al een eind op weg in het installeren van de mobiele airco. 

Mobiele airco installeren 4. Sluit de ventilatieslang aan

Stap 4 in de installatie van de mobiele airco gaat over de ventilatieslang. Bevestig eerst jouw slang aan de raamadapterset. Zorg ervoor dat het goed past. Als het een beetje los zit, wikkel dan een stuk ducttape om het verbindingspunt. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de ventilatieslang aan op de mobiele airco. Voeg indien nodig ducttape toe.

Mobiele airco installeren 5. Bevestig de afvoerslang

Stap 5 in het installeren van een mobiele airco kan worden overgeslagen als er geen afvoerslang zit bij jouw product. Als jouw mobiele airconditioner wordt geleverd met een afvoerslang voor continue afvoer, wilt jij deze aan het apparaat bevestigen en aan het afvoerpunt bevestigen. Of het nu gaat om het afvoeren in een gootsteen, badkuip of emmer, maak de slang vast met tape zodat deze niet losraakt en op de vloer wegloopt.

Mobiele airco installeren 6. stopcontact

Zodra alles is aangesloten, kan jij jouw mobiele airco aansluiten en inschakelen. Het installeren van de mobiele airco is gelukt. 

Installatie mobiele airco – Check

Dingen om te controleren voor installatie van de mobiele airco.

Stroomvoorziening: Zorg ervoor dat het snoer lang genoeg is om het stroompunt te bereiken dat het dichtst bij is waar jij de mobiele airco wilt opstellen. Het gebruik van een verlengsnoer met een mobiele airco vormt een potentieel oververhittings- of brandrisico.

Ventilatie: Controleer of de uitlaatopening lang genoeg is om van de unit naar het raam of de deur te reiken waar jij de ventilatie doorheen wilt laten gaan.

Circulatie: mobiele airconditioners hebben voldoende ruimte om hen heen nodig voor een goede luchtcirculatie. Laat minimaal 50 cm ruimte tussen de unit en de muur.

Vloer: Ze moeten op een vlakke vloer worden geplaatst.

Mobiliteit: als jij van plan bent om hem door het huis te verplaatsen, zorg er dan voor dat hij niet te zwaar is en gemakkelijk te manoeuvreren is. Anders moet jij er misschien een plek voor uitkiezen.

Lawaai: Veel van de mobiele airco’s die we hebben getest, maken nogal veel lawaai, vooral als ze te hoog zijn ingesteld. Als jij van plan bent het apparaat in een slaapkamer te plaatsen, bedenk dan of dit juw slaapvermogen zal beïnvloeden. Het heeft geen zin om afgekoeld te zijn als je om 2 uur ’s nachts klaarwakker bent!

Kortom, er komt veel kijken bij de installatie / het installeren van een mobiele airco. 

Mobiele airco met slang naar een andere kamer verplaatsen

Als de ramen in jouw huis even groot zijn, kan jij eenvoudig de mobiele airco met slang na installatie loskoppelen, de raamafdichtingsset verwijderen en het apparaat naar de volgende kamer rollen. Vervolgens installeer je de raamkit gewoon op dezelfde manier als hierboven beschreven, sluit je jouw toestel aan en zet hem aan in de nieuwe kamer. 

installeren mobiele airco

Mobiele airco Installatietips

Hier enkele tips voor het installeren van de mobiele airco: 

  • Zorg er indien mogelijk voor dat de uitlaatpijp zo recht mogelijk is, zonder knikken of bochten. Anders kan de lucht niet vrij doorstromen en wordt de unit minder efficiënt.
  • Hoe korter jij de uitlaatpijp kunt maken, hoe efficiënter de unit zal zijn.
  • Sommige fabrikanten raden aan om alleen alkalinebatterijen te gebruiken, geen oplaadbare, met de afstandsbediening van de airconditioner.
  • Er zijn grote verschillen tussen merken. Bekijk onze beoordelingen van mobiele airconditioners om er een te vinden die stiller en efficiënter is.
  • Controleer of de plek die jij voor jouw mobiele airco in gedachten hebt, ook echt gaat werken.
  • Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de mobiele airco – minimaal 50 cm tussen het apparaat en de muur.
  • Zet de airconditioner op een vlakke ondergrond. Een mobiele airconditioner op een oneffen oppervlak kan meer lawaai maken dan normaal.
  • Plaats niets op of in de buurt van het apparaat.
  • Reinig het filter regelmatig – eens per twee weken.

Neem deze tips mee tijdens of voor het installeren van de mobiele airco. 

Mobiele airco kopen 

Bekijk deze webshops voor het huidige aanbod mobiele airco’s:

Voor vragen over het aanschaffen of installeren van een mobiele airco, mail naar info@mobiele-aircoblog.nl

Over de Auteur

Jouw betrouwbare gids voor alles wat te maken heeft met mobiele airconditioning. Jeroen is een ervaren expert op het gebied van airco's en heeft een passie voor het verstrekken van nauwkeurige informatie en praktische begeleiding over verschillende soorten mobiele airco's