Mobiele airco zolder

Mobiele airconditioners zijn de meest mobiele en flexibele airconditioners, ook voor op zolder. Je kunt ze gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere vervoeren, of binnen één ruimte van plaats en oriëntatie veranderen. Maar hetzelfde gemak geldt voor de ontluchting. Kun je ze ventileren op zolder? Je kunt een mobiele airco op zolder ventileren om de warme lucht af te voeren. Dit is echter niet aan te raden, vooral niet voor relatief kleine en onvoldoende geventileerde zolders. Opwarming van de zolder leidt tot opwarming van het hele huis, waardoor de koeling inefficiënt en minder effectief wordt. Veel mobiele airco apparaten verdrijven ook vocht via de ventilatieopening, wat schimmel en meeldauw op jouw zolder kan veroorzaken.

Type mobiele airco zolder

Het type mobiele airco dat je op zolder ontlucht heeft invloed op de efficiëntie en de koelwerking. Over het algemeen zijn dual slang mobiele airco’s efficiënter en presteren beter koelen. Maar met beide ontluchtingsslangen op zolder zal warme lucht in de unit worden gezogen. Dit zal resulteren in een lage efficiëntie en inferieure koeling. Er zijn verschillende factoren die in aanmerking moeten worden genomen om echt te weten hoe praktisch de koeling zal zijn met deze configuratie. In bepaalde gevallen kan het goed zijn om jouw mobiele airco te ventileren op zolder, afhankelijk van deze factoren. In het geval dat je jouw mobiele airco te ontluchten op zolder, zijn er bepaalde maatregelen die je kunt nemen om een betere koeling, betere ventilatie en nog belangrijker de bescherming van jouw zolder van eventuele schade mogelijk te maken. 

mobiele airco zolder

Warme zolder?

Mobiele zolder airco’s zijn mobiele en flexibele koelapparaten. Ze moeten echter wel geventileerd worden. Net als alle andere types die op dampcompressie werken. Het doel van ontluchten is om warmte af te voeren in de vorm van warme lucht. Als je jouw mobiele airconditioner op zolder ontlucht, zal al deze warme lucht daar worden afgevoerd. Als gevolg daarvan zal de zoldertemperatuur stijgen. Als jouw zolder voldoende ventilatie heeft, om deze warmte door luchtstroom te verdrijven, zal de temperatuur van zolder hierdoor constant genormaliseerd worden. Dit fenomeen wordt convectie genoemd. Wanneer de ventilatie niet voldoende is, zal de zoldertemperatuur constant stijgen als gevolg van onvoldoende convectie. Dit is het scenario dat we niet willen, omdat het zal bijdragen aan de warmte-inhoud van het hele huis. Hierdoor werkt de mobiele airco op zolder niet meer. 

Vochtigheidsniveaus op zolder 

Veel moderne mobiele zolder airconditioners, in feite de meeste, zijn zelf verdampend. Dit betekent dat ze vocht opvangen in de ruimte waarin ze werken en dat ze dit ook afvoeren via de ventilatieslang. Er zijn twee algemene types van mobiele airco’s die zelfverdampend zijn: Gedeeltelijk verdampend en volledig verdampend. Bij gedeeltelijk verdampende zolder mobiele airco’s worden waterdampen in vloeibare toestand opgeslagen in de condensbak. Ze worden tijdens de werking van de mobiele airco met warme lucht uit de ventilatieopening verdreven. Bij volledig verdampende mobiele airco’s wordt het vocht uit de ruimte volledig afgevoerd met warme lucht uit de ontluchtingsslang. Dit zijn handige opties. Als je ze gebruikt, hoef je je niet bezig te houden met het verwijderen van water uit de condensbak. Je hoeft het zelden of helemaal niet te verwijderen waardoor dit soort mobiele airco goed is voor op zolder. 

zolder mobiele airco

Lengte van de slang

Het volgende obstakel dat je kunt tegenkomen met een mobiele airco op zolder is de aanbevolen maximale lengte van de ontluchtingsslang, vergeleken met de afstand tussen jouw kamer en de zolder. Als de afstand van de kamer tot de zolder binnen het voorgeschreven bereik van de slang ligt, is er geen probleem. De maximale uitschuifbare lengtes zijn echter verschillend. Sommige zijn slechts 3 meter te verlengen. Het hangt echt af van het model en het merk van jouw mobiele zolder airco. Als u de ontluchtingsslang langer maakt dan de door de fabrikant aanbevolen maximale lengte, zal dit van invloed zijn op de werking ervan. Bijgevolg zullen de prestaties van jouw unit in het gedrang komen. Probeer geen slang te gebruiken met een lengte van meer dan 3 meter, omdat dit de werking van de AC aanzienlijk zou verslechteren. Voorkom 90-graden bochten bij het verlengen van de mobiele airco naar de zolder. Bekijk hier de bestverkochte mobiele airco’s voor op zolder. Voor vragen kan je altijd mailen naar info@mobiele-aircoblog.nl. Team Mobiele airco blog. 

Mobiele airco aanbiedingen!

 

Over de Auteur

Jouw betrouwbare gids voor alles wat te maken heeft met mobiele airconditioning. Jeroen is een ervaren expert op het gebied van airco's en heeft een passie voor het verstrekken van nauwkeurige informatie en praktische begeleiding over verschillende soorten mobiele airco's