Mobiele airco lekt water

Lekt jouw mobiele airco water? Lees dan direct dit blog. Wanneer het buiten warm is, kunnen mobiele airco een goede keuze zijn om een deel van jouw huis af te koelen. Maar net als veel andere apparaten hebben airconditioners routine-onderhoud nodig om te kunnen functioneren. Een tweede functie van airconditioners is het ontvochtigen van de lucht. Wanneer een verrijdbare airconditioner ontvochtigt, verwijdert hij vocht uit de lucht. Maar dat vocht moet ergens heen. Soms zal jouw mobiele airco defect raken en water over jouw vloer lekken. Wat te doen lees je in dit blog. 

Soorten afvoer van draagbare airconditioners

Als jouw mobiele airconditioner water lekt, is het eerste wat je moet uitzoeken waar het water vandaan komt. Er zijn drie hoofdtypes van airconditioner afvoermethodes:

  1. Condensaatreservoir. Bij deze methode haalt jouw draagbare airconditioner vocht uit de lucht en stopt dit in een interne tank die moet worden geleegd.
  2. Verdamping via de luchtafvoerslang. Bij deze methode verdampt jouw mobiele airco de condens die hij opvangt.
  3. Afvoerslang. Bij deze methode verwijdert jouw mobiele airconditioner de condens via een slang die aan de afvoertuit is bevestigd.

Check welke afvoermethode jouw mobiele airco heeft en of of deze momenteel lekt.

mobiele airco lekt water

Mobiele airco met condensaattank lekt

Het maakt niet uit wat voor soort mobiele airco je hebt, het heeft waarschijnlijk een condensaatopvangtank. De condensaattank dient om het vocht op te vangen dat uit de lucht wordt verwijderd. Zelfs als jouw mobiele airconditioner is ingesteld om continu vocht af te voeren, zal hij toch een opvangbak gebruiken als er extra vocht wordt geproduceerd. Daarom is het altijd belangrijk om naar de condensaatbak te kijken als jouw mobiele airco lekt.

Volle emmer

Dit is een belangrijke oorzaak van lekken in mobiele airco. De meeste draagbare airconditioners hebben een ingebouwde emmer, die af en toe volloopt met water. Als dit gebeurt wordt van je verwacht dat je het water laat weglopen. Als je dit niet doet ontstaan er lekken in de mobiele airco waardoor jouw kamer vochtig en rommelig wordt. Elke mobiele airco moet een vlottermeter hebben. Deze stopt de werking van de airco tijdelijk als de emmer volloopt. Dit voorkomt lekkage. 

Onafgedichte afvoerdop en vuile filter

Je kunt je afvragen wanneer je voor het laatst het luchtfilter in jouw mobiele airco hebt schoongemaakt. Een vuil luchtfilter kan veel interne storingen veroorzaken, waaronder waterlekkage van jouw mobiele airco. Zorg goed voor jouw draagbare airconditioner door het luchtfilter regelmatig schoon te maken en te vervangen wanneer dat nodig is. Een andere oorzaak van lekkage bij jouw mobiele airco kan zijn dat de rubberen dop niet goed is afgedicht. Dit is meestal het geval wanneer de mobiele airconditioner water lekt vanaf de bovenkant. Als dit het geval is, verwijder je de afvoerdop en sluit je hem weer goed af.

Gebrek aan regelmatig onderhoud

Ontegenzeggelijk hebben de meeste elektrische apparaten, vooral mobiele airco’s regelmatig onderhoud nodig voor een maximale werking. Als je jouw airconditioner niet hebt onderhouden in een lange periode van tijd, kan je overwegen contact op met een deskundige om je te helpen jouw systeem te onderhouden. Als je alle bovenstaande suggesties hebt geprobeerd en jouw mobiele airconditioner nog steeds overstroomt, kan het komen door een interne fout zoals verroeste gaten, scheuren in het systeem, of een systeemstoring. Wat het ook is, je moet een beroep doen op een professionele HVAC-technicus of het probleem melden aan jouw leverancier. Als je dit regelmatig doet, blijft jouw mobiele airco langer goed en voorkom je noodreparaties door lekkage of vervanging van het hele systeem.

Mocht jouw mobiele airco water lekker en niet meer te repareren zijn, kan je de huidige aanbiedingen in de gaten houden.

 

Over de Auteur

Jouw betrouwbare gids voor alles wat te maken heeft met mobiele airconditioning. Jeroen is een ervaren expert op het gebied van airco's en heeft een passie voor het verstrekken van nauwkeurige informatie en praktische begeleiding over verschillende soorten mobiele airco's